Dijk Webshops
  • GRATIS BEZORGD VANAF € 75,-
  • SNELLE LEVERING
9.6
0

Winkelwagen

Laat uw gereedschap graveren en maak het persoonlijk!

Hamers

Een hamer is een basis product als het gaat om handgereedschap. Een hamer is een slagwerktuig, bestaande uit een steel en een kop. De meest voorkomende hamers zijn een bankhamer, voorhamer, vuisten en mokers. Bekijk de soorten hamers hier onder. 

Een bankhamer

De bankhamer is in feite voor metaalbewerking, maar u kunt er ook mee timmeren. De bankhamer is een 'gewone' hamer. Dezekunt u gebruiken voor het inslaan van kleine spijkers. De voorkant van de kop (de baan) is vlak. De achterzijde van de kop (de pen) kan vlakspits uitlopend zijn of bolvormig. Hier kunt u een bankhamer aan herkennen. 

Een voorhamer

Een voorhamer is een zeer zware hamer met een lange steel. Deze wordt vaak gebruikt voor sloopwerk, het inslaan van palen en ander werk waar een zware hamer voor nodig is. Dankzij de lange steel en de zware kop heb je zeer veel slagkracht. Hij is ook zeer geschikt bij het ruw vormen van het gloeiende ijzer. Hij werd daarom veel gebruikt in het oude smidsambacht. 

Vuisthamer of moker

Een vuisthamer, ook wel moker genoemd, is een zware hamer. Hij wordt veel gebruikt bij sloopwerk om bijvoorbeeld koudbeitels van de nodige zware klappen te voorzien of om licht metselwerk af te breken. Een vuisthamer herken je aan twee vlakke slagvlakken met een kopgewicht tot 2000 g. Let op: gebruik een vuist nooit om (tuin)tegels in het zandbed te drijven. Een moker met een bijpassende rubberdop is wel geschikt voor bestraten. Er is een kans dat dit niet goed gaat. Het in de grond drijven van piket- of afrasteringspaaltjes kan wel met de vuisthamer. 

Een hamer om spijkers te slaan

Men dient een hamer op een bepaalde manier te gebruiken om er goed mee te kunnen klussen. De pols moet bewegen, dus het draaipunt van de arm moet in de elleboog liggen. De steel dient u bij het einde beet te houden, niet in het midden. Blijf tijdens het slaan naar de spijker kijken. Voor het uittrekken van een spijker hebben we ook wat handige tips. U kunt bijvoorbeeld een stukje afvalhout onder de kop leggen wanneer u met de klauw een spijker uittrekt. Dit voorkomt een deuk in het houtoppervlak. De laatste tip bij het gebruiken van een hamer is: laat de steel los? Leg de hamer in een bak met water. De houten steel van de hamer zet zich uit, omdat het water opneemt.