Dijk Webshops
  • GRATIS BEZORGD VANAF € 75,-
  • SNELLE LEVERING
9.6
0

Winkelwagen

Laat uw gereedschap graveren en maak het persoonlijk!

Houthakkers gereedschap

Het voornaamste gereedschap voor houthakkers is de bijl. Bijlen worden meer gebruikt dan men denkt. Zo vergeet men vaak dat vele tuinliefhebbers gebruik maken van vuurkorven. Het kappen en kloven van brandhout is dan nodig wanneer men hout uit eigen tuin voor de vuurkorven gebruikt.
Bijlen komen in verschillende vormen en maten voor en het assortiment van De Wit is dan ook veelzijdig. Bijlen verschillen in maat van de bijl en de steel. Voor het zwaardere werk adviseren wij bijlen met een langere steel zodat men kan profiteren van het ‘hefboom effect’. Wanneer de steel namelijk lang is kan men meer kracht uitoefenen met minder inspanning.
 

Soorten houthakkers gereedschap

Bijlen

Een kloofbijl (of kliefbijl) is een bijl die wordt gebruikt om brandhout te kloven. Door de kenmerkende hoek van 30 graden of meer worden de houtvezels uit elkaar gedreven. De achterkant van een kloofbijl heeft de vorm van een hamer en kan gebruikt worden om een wig in het hout te drijven. Door de kop van de bijl asymmetrisch te maken, zal de bijl na het hout geraakt te hebben, kantelen, waardoor het hout gemakkelijker wordt gekloofd en de kans kleiner is dat de kop van de bijl in het hout vast komt te zitten. Een bosbijl kunt u gebruiken om bomen om te hakken. Dit is een vlijmscherpe bijl die moeiteloos iedere boom omhakt. U heeft hier jarenlang plezier aan. De timmermans bijl is het meest geschikt voor timmerwerk en ander houtwerk. De rechte snijkant kan gebruikt worden als beitel en snijwerk. Wilt u dunnen takken en stammen doorhakken? Dan heeft u genoeg aan een handbijl. 
 

Ander gereedschap voor houthakkers

Een boompje rechtop trekken kan met de uitvinding 'de sappy'. Daarnaast kun je met een sappy stammetjes omrollen of versjouwen en kloofwerkzaamheden doen. Een kloofwig komt goed van pas bij het kloven van (hard) hout voor openhaard etc. Daarnaast is een boomtang of boomhaak erg handig. Hiermee kunt u een boom vastnemen en verplaatsen. Met een houweel kunt u in aarde of steen hakken.