"Gesmeed gereedschap uit Nederland"

0 producten
Winkelwagen
VOOR 15:00 BESTELD
VOLGENDE WERKDAG GELEVERD
GRATIS BEZORGD
VANAF € 150,-

Tips: tuin onderhouden winter

Hoe moet u uw tuin onderhouden in een periode met vorst? Wij geven u een paar praktische tips.

Tip 1: Voordat de vorst begint, de niet winterharde planten naar binnen halen

Planten binnen zetten

Voordat de vorst begint zult u alle bloemen en planten naar binnen moeten halen die niet tegen de vorst kunnen. Zorg er voor dat potplanten naar binnen gehaald worden, op een beter beschutte plek in de tuin gezet worden of zet ze vast in de grond. Bloemen en planten die u wilt laten staan, maar die niet tegen vorst kunnen, kunt u inpakken. Dit kan met stro of vliesdoek. 

Tip 2: Uw vijver klaarmaken voor vorst

Vijveronderhoud winter

Maak, voordat er vorst is voorspelt, uw vijver schoon. Haal alle bladeren er uit. Maak ook uw vijverpomp los en schoon om naar binnen te halen. Bij vorst kan de pomp bevriezen en kapot gaan namelijk. De luchtpomp kunt u wel laten zitten. Deze zorgt er voor dat de vijver niet dicht vriest en dat de vissen voldoende zuurstof krijgen. Heeft u tropische vissen? Dan moeten deze verhuist worden naar een aquarium, omdat ze de vorst vaak niet overleven. Als het vriest kunt u er voor kiezen om een bal in het water te laten drijven. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel bevriest en er gaten open blijven. 

Tip 3: Plant voorjaarsbollen vóórdat de vorst zijn intrede doet

narcissen onderhouden winter

Als u wilt dat narcissen en tulpen goed bloeien in het voorjaar, is het aan te raden om de bollen in de winter al in de grond te stoppen. Zodra de winter voorbij is en de vogels beginnen te fluiten, zullen deze bloemen uit de grond schieten. Zet de bloembollen niet overal en nergens neer in uw tuin, maar doe dit op basis van een beplantingsplan. Dan heeft u het mooiste resultaat.

Hier koopt u bollenpoters

Tip 4: De buitenkraan afsluiten

Buitenkraan

Deze tip zetten wij ook in dit rijtje, omdat deze vaak vergeten wordt. Zorg ervoor dat de buitenkraan wordt afgesloten en laat het water er uit lopen. Het water in de leidingen kan namelijk bevriezen en dan kan uw leiding springen. De leiding moet dan gerepareerd worden. 

Tip 5: Gereedschap een onderhoudsbeurt geven

Heeft u uw grasmaaier en/of ander gereedschap nog niet schoongemaakt of geslepen? Breng ze weg voor een onderhoudsbeurt (naar Dijk Ureterp bijvoorbeeld) of maak ze zelf schoon en zet ze in de olie. 

Tip 6: Verwijder bladafval uit de dakgoten van het huis en het tuinhuis

Tip  7: Onderhoud het gazon

Gazon onderhoud winter

Bij een gazon is het belangrijk dat u de laatste bladeren verwijderd. Loop bij vorst het liefst nooit op een bevroren gazon. Daar waar u gelopen heeft zal het geel verkleuren. 

Tip 8: Maak een wintertuin

U kunt natuurlijk, om de boel wat op te fleuren, kiezen voor winterplanten. Let wel op, bij vorst willen deze planten het liefst ook naar binnen. Zo kunt u Skimmia's planten in potten doen. U kunt ook kiezen voor cyclamen, winterviolen en winterheide.

Tip 9: Zorg voor de beesten

Volgens voeren winter

Zorg voor de vogeltjes door ze voer aan te bieden en extra water. Plaats wel wat gaas over het bakje met water, zodat ze geen bad kunnen nemen. 

Tip 10: Verwijder sneeuw

Een beetje sneeuw is niet zo slecht voor uw tuin. Dit beschermt planten tegen vorst en doodt bepaalde ongedierte. Het is wel verstandig om sneeuw te verwijderen van uw winterplanten. Schud de sneeuw van hagen als buxus, conifeer en taxus. Takken kunnen breken door het gewicht van de sneeuw. Verwijder het liefst ook sneeuw van uw gazon, zodat er weer lucht en licht bij kan komen. 

Tip 11: Snoeien

Snoeien winter

In januari kunt u wilgen knotten, leibomen, fruitbomen en bladverliezende heesters snoeien. Doe dit wel alleen als de temperatuur boven nul is. 

Tip 12: Tot slot, maak nieuwe plannen voor uw tuin

Januari is een handig maand om te werken aan uw tuinplan voor het komend voorjaar, oftewel een beplantingsplan. Succes!

Klantenservice

(+31) 0512 30 14 31

Bereikbaar tot 18:00 uur

Maandag - Vrijdag
8:00 - 18:00 uur

Retourinformatie

Betalingen

Multisafepay

Over ons

DeWitHandEnTuinGereedschap.nl is specialist in alle gereedschap voor uw tuin. Dit gereedschap wordt gesmeden bij een...

>> Lees meer

Over DeWitHandEnTuingereedschap.nl

DeWitHandEnTuinGereedschap.nl is specialist in alle gereedschap voor uw tuin. Dit gereedschap wordt gesmeden bij een fabriek genaamd 'De Wit Gardentools'. Naast het verkrijgen van alles voor uw tuin, kunt u bij ons ook terecht voor iets speciaals, namelijk het graveren van tuingereedschap. U kunt hier gereedschap vinden voor veel uiteenlopende klussen, namelijk stratenmakers gereedscha...

Meer over dewithandentuingereedschap.nl